Restauracje w Husaviku mają wiele do zaoferowania. Wiele razy spotkałam się ze stwierdzeniem, że będąc weganem, tylko w restauracjach, w Reyjkjaviku możemy zasmakować smacznej, wegańskiej kuchni (wpis o wegańskich produktach w islandzkich sklepach TUTAJ). Absolutnie się z tym nie zgadzam. W Husaviku często mogłam wybierać między lokalami. Oczywiście, miałam swojego faworyta 🙂
Niewielka, restauracja w Husaviku, z naleśnikami, tortillami, lodami czy kawą, położona w porcie. Z jej tarasu rozpościera się piękny widok na statki i błękotną wodę. Wegańskiej opcji naleśnika niestety nie ma, ale za to możesz zamówić sobie tortille, z przepysznymi warzywami i sosem. Cena jest bardzo niska jak na Islandię bo to koszt około 1300 koron, a posiłek jest sycący. W lokalu mają również mleko roslinne, więc możemy zamówić kawę bez stresu czy coś do niej mają 🙂
Na zdjęciu po prawej stronie wegańska wersja posiłku, z kawą z mlekiem owsianym, a po lewej wegeteriańska z jajkiem i herbatą z mlekiem.
Dwupiętrowy żółty domek, z wanną napełnioną w gliną nieopodal wejścia. Zarówno jej wystrój zewnętrzny jak i wewnętrzny są przytulne, czujemy się jak w domu. Restauracja z najlepszą zupą rybną w mieście. Nigdy jej nie próbowałam, ale wszystkie, które poznałam zachwycały się nią. Nie dość, że nie była przesadnie droga to były w niej warzywa i nie czuć było w niej chemii jak w reszcie tego typu zup w Islandii (islandczycy dodawanie tdo wszystkiego aromatów, stocków, soli, mają we krwi). Opinie o niej były bardzo podobne więc wydaje mi się, że warto o niej wspomnieć. Wiem też, że weterianie również ją jesli tylko zamawiali bez ryby, co było możliwe. Niestety jest niej mleko więc ja nie mogłam jej nigdy spróbować.
Dodatkowo pracownicy Naustið w czasie letnim sami zrywają przeróżne zioło z okolic Husaviku i dodają je do serwowanych dań. Moim wyborem zawsze jest wegańska zupa z sezamem i sosem sojowym. Również jest w niej mnóstwo warzyw i szczerze powiedziawszy to taka zupa wystarczy aby utrzymać nas w sytości przez kilka godzin. 🙂 W Naustid mają głównie dania rybne, tradycyjne dania islandzkie, desery i alkohole (lany biały Einstok, polecam!). Poniżej zdjęcie restauracji pobrane z https://www.gentlegiants.is/tours-and-bookings/gg3-sea-angling
Restauracja działająca w Husaviku około 1,5 roku, mieści się na stacji paliw Orkan przy wjeździe do Husaviku, na przeciwko basenu. Całkiem nowy, oryginalny pomysł. Grillowane kanapki i świeżo wyciskane soki owocowo-warzywne. Nie zapominajmy o zdrowotnych tzw. imbirowych shotach oraz sokach w butelkach, które możemy zamówić dzień wcześniej. Danego dnia zastępują nam wszystkie posiłki. Lemon oferuje nam również ser wegański, co nie jest taką oczywistością w restauracjach. Mamy tam do wyboru kanapkę z falafelem, papryką i pikantnym sosem wegańskim(polecam zmiane papryki na pomidory) lub wersje wegetariańskie z awokado, bazylią, pomidorami i serem, które wystarczy zastąpić serem wegańskim. Lokal ma nowoczesny wystrój. Najbardziej rzuca się w oczy zielona kanapa. Ceny natomiast nie są już takie niskie, chyba, że mówimy o zestawie miesiąca, gdzie duża kanapka i duży sok to koszt ok 1500 kr(ok. 44pln).
Zdjęcie pobrane z https://www.tripadvisor.com/LocationPhotoDirectLink-g189963-d17678553-i405547725-Lemon_Husavik-Husavik_Northeast_Region.html
Tutaj ogólna strona internetowa sieci restauracji Lemon Lemon
Myślę, że jest to najbardziej znana islandczykom restauracja w Husaviku. Osobiście lubię tam pizze, gdyż mają całkiem dobry wegański ser. Próbowałam inne dania. Jako wegetarianka smakowała mi pasta z truflami. Odkąd jestem weganką, nic mnie tam nie zachwyciło. Nie najadłam się ich daniami, a musiałam sporo zapłacić- jak na porcję, płaskiego wypiekanego chlebka z warzywami i kleksami sosu. Spotkałam sie z róznymi opiniami. Z reguły islandczycy bardzo lubią tą restaurację, turyści wybierają ją ze względu na codzienny wybór innej ryby i ich niskie ceny. Salka znajduje się, w samym centrum Husaviku, zaraz obok biur Gentle Giants i NorthSailing. W lecie organizowane są tam liczne grille. Zdjęcie nr.1. pochodzi z https://pl.tripadvisor.com/Restaurant_Review-g189963-d1099097-Reviews-Restaurant_Salka-Husavik_Northeast_Region.html
To tutaj najczęściej możemy spotkać najwięcej ludzi- goście hotelowi, pracownicy z różnych miejsc, turyści, islandczycy. W Foss Hotelu czeka na nas również co nieco z kuchni roślinnej. Stek z orzechów, z grillowanymi warzywami i wegańskimi sosami, jest całkiem dobry, a już na pewno niezwykle sycący. Mogę szczerze stwierdzić, że jest go nawet za dużo 😀 Dodatkowo mamy tam jeszcze takie przekąski jak awokado w panierce i krążki cebulowe, ale one są wegetariańskie, mają śladowe ilości jajek. Możemy również zamówić burgera z kotletem roślinnym (na zdjęciu nr.2 czy sałatkę. Zawsze coś się znajdzie 🙂 Zapraszam do obejrzenia całego menu, które oferuje nam hotelowa restauracja.
Zdjęcie nr.1. pochodzi z https://www.islandshotel.is/hotels-in-iceland/fosshotel-husavik/moby-dick-restaurant
Zdecydowanie to mój faworyt. Nie tylko przez sentyment związany, z pracą w tym miejscu ani z niepowtarzalnym widokiem z rozległego tarasu. Uwielbiam tutejszą pastę z grzybami i Edamame (soja w zielonych strączkach, w oleju czosnkowym, posypane parmezanem-wystarczy wspomnieć, że nie chcemy parmezanu), taco z oumphem – posdmażane sojowe kawałki, z warzywami i sosami, sałatki. raw cake (niekoniecznie wegańskie, zawiera miód). Tak. Zdecydowanie pod koniec mojego pobytu w Husaviku, to tam bywałam najczęściej gdy chciałam coś zjeść. Restauracja znajduje się w porcie. Organizowane są tam koncerty, imprezy taneczne,grill. Atmosfera w środku jest niepowtarzalna, bucynek ma swój magiczny klimat. Wiecie, że film Eurovision Saga Content miał być kręcony w Gamli, ale niestety w tym dniu nie było szefostwa ani kontaktu z nimi. A szkoda, bo miejsce byłoby idealne 🙂
W Husaviku, w porcie znajduje się jeszcze restauracja Fish and Chips, działa w czasie sezonu letniego.
Mam nadzieję, że post Wam się podobał! Zapraszam do polubienia fp i obserwowania instagrama.